Specials

Grammy Awards 2021 | Πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η λίστα με τις υποψηφιότητες

Η μεγαλύτερη γιορτή της μουσικής επιστρέφει στις 31 Ιανουαρίου του 2021 για την 63η απονομή. Ο λόγος φυσικά για τα βραβεία Grammy!

 

Στην περσινή απονομή των βραβείων Grammy, ιστορία έγραψε η νεαρή Billie Eilish αφού κατέκτησε τα αντίστοιχα βραβεία στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες (Album of the Year, Record of the Year, Song of the Year, Best New Artist), κάτι που συνέβει για πρώτη φορά από το 1981 όταν κάτι ανίστοιχο είχε καταφέρει ο Christopher Cross.

Φέτος τα πράγματα θα είναι λιγότερο ξεκάθαρα αφού η μουσική χρονιά που διανύσαμε ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτη (παρόλη την πανδημία του covid-19) με A-list ονόματα να μας χαρίζουν ομολογουμένως αξιοσημείωτες κυκλοφορίες. Η φετινή περίοδος επιλεξιμότητας για τα βραβεία Grammy ξεκίνησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2020.

Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η φετινή λίστα με τις υποψηφιότητες αν και κάθε χρόνο η Recording Academy είναι απρόβλεπτη και μας εκπλήσσει πότε ευχάριστα και πότε δυσάρεστα. Για οικονομία χρόνου, θα αναφερθούμε στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες αλλά και στις κατηγορίες που αφορούν την pop μουσική.

 

  • ALBUM OF THE YEAR

Κάτι παράπανω από σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του The Weeknd με το After Hours. Οι μοναδικές δημιουργίες του Max Martin, σαφώς επηρεασμένες από τα 1980’s, δημιούργησαν έναν ομολογουμένως εξαιρετικό δίσκο. Από πίσω, η βραβευμένη με Grammy στη κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου για το 2018, η Dua Lipa μας χάρισε το Future Nostalgia ένας δίσκος που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς. Ιδιαίτερα δημοφιλής παρέμεινε και αυτή τη χρονιά ο Post Malone. Το Hollywood’s Bleeding θα μπορούσε να βρεθεί επίσης στη κατηγορία του δίσκου της χρονιάς.

Δικαιωματικά και ο Harry Styles με το Fine Line έχει θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες. Από τη μεγάλη κατηγορία δε θα λείψει η παρουσία ενός rap δίσκου με τον Roddy Ricch και το Please Excuse Me for Being Antisocial να θεωρείται ο επικρατέστερος.

Όλοι γνωρίζουμε την αδυναμία των Grammy’s στην country μουσική. Δύο country δίσκους θα μπορούσαμε να φανταστούμε να καταλαμβάνουν μια υποψηφιότητα στη μεγάλη αυτή κατηγορία και αυτοί είναι: Gaslighter των The (Dixie) Chicks και The Highwomen από το ομόνυμο super-group αποτελούμενο από τις Brandi Carlile, Natalie Hemby, Maren Morris, Amanda Shires. Δυναμικά παίζει και το όνομα της Fiona Apple αφού το Fetch the Bolt Cutters προκάλεσε αίσθηση με την ιδιαιτερότητα του.

Λιγότερες πιθανότητες από τα προαναφερθέντα δίνονται στα Folklore και Chromatica από τις Taylor Swift και Lady Gaga αντίστοιχα. Οι τελευταίες δουλειές και των δύο αυτών καλλιτεχνών δεν είχαν καταφέρει να προταθούν για το συγκεκριμένο βραβείο, ωστόσο μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα τους θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους fans της pop μουσικής.

 

  • RECORD OF THE YEAR / SONG OF THE YEAR

Πρωτού προχωρήσουμε στις αναφορές τραγουδιών σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα αναφέρουμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές. Το Grammy στην κατηγορία Record of the Year δίνεται στον καλλιτέχνη, τον παραγωγό και τον mixer και όχι στους δημιουργούς του τραγουδιού σε αντίθεση με το Song of the Year που δίνεται στον στιχουργό και τον συνθέτη.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες είναι κοινές στις δύο αυτές κατηγορίες. Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει φέτος κάποια αλλαγή.

Και εδώ είναι σίγουρο ότι θα δούμε τον The Weeknd να εκπρωσωπείται, λογικά με το smash-hit «Blinding Lights». Η περσινή νικήτρια των κατηγοριών αυτών, η Billie Eilish θα δει τον εαυτό της να ξανά είναι υποψήφια είτε με το «Everything I Wanted» είτε με το «No Time to Die» με πιο πιθανό το πρώτο ενώ και η Dua Lipa πιθανότατα θα είναι παρούσα με το «Don’t Start Now».

Και οι πιθανότητες για υποψηφιότητα από γυναίκες συνεχίζονται με τις Megan Thee Stallion ft. Beyonce και Doja Cat με τα «Savage» και «Say So» ενώ θα μπορούσαμε να δούμε και την country επιτυχία της χρονιάς «The Bones» της Maren Morris.

Παράδοση των τελευταίων απονομών είναι να προτείνονται για Grammy στις συγκεκριμένες κατηγορίες και τραγούδια που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα charts χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη μουσική παραγωγή ή σύνθεση (π.χ. «Despacito»). Επομένως δε θα πρέπει μας ξαφνιάσει αν δούμε τα mega-hits «Dance Monkey» και «Rockstar» από τους Tones and I και DaBaby ft. Roddy Ricch αντίστοιχα, να είναι υποψήφια. Και το «The Box» του Roddy Ricch θα μπορούσαμε επίσης να το συναντήσουμε αλλά και μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της χρονιάς, το «Circles» του Post Malone που δύσκολα θα βρεθεί εκτός των υποψηφιοτήτων.

Είναι πιθανό σε κάποια ή και στις δύο αυτές κατηγορίες να δούμε το «Rain On Me» των Lady Gaga και Ariana Grande και ίσως το «Cardigan» της Taylor Swift. Επιπρόσθετα αναφέρουμε ότι συνηθίζεται στις κατηγορίες Record/Song of the Year να βλέπουμε και τραγούδια που δεν είχαν ιδιαίτερο chart perfomance. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε το «Slide» ή το «I Can’t Breath» της H.E.R. και το «Underdog» της Alicia Keys.

 

  • POP VOCAL ALBUM

Μπορεί μια πιθανή υποψηφιότητα στις μεγάλες κατηγορίες για τις Lady Gaga και Taylor Swift να βρίσκεται με ερωτηματικό, στη κατηγορία του Pop Vocal Album είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Άλλη μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Dua Lipa είναι πολύ πιθανό να προταθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία ενώ όσον αφορά τον The Weeknd, η γενικότερη παρουσία του στο Pop field, θα κριθεί από το αν η εταιρία του τον προτείνει στις Pop ή στις R&B κατηγορίες.

Δυνατά θα παίξει και το όνομα του Harry Styles με το Fine Line.  Το Changes του Justin Bieber θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη όπως και το Hollywood’s Bleeding του Post Malone.

Διακαής πόθος των απανταχού fans της K-Pop μουσικής είναι να δουν έναν εκπρόσωπο του είδους να προτείνεται για Grammy. Φέτος, οι πιθανότητες των BTS με το Map of the Soul: 7 είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα θα ήταν και μια ευχάριστη προσθήκη στην λίστα των υποψηφίων.

 

  • POP SOLO PERFORMANCE

Τα pop mega-hits της χρονιάς «Don’t Start Now», «Circles» και «Everything I Wanted» θεωρούνται φαβορί για μια υποψηφιότητα στην συγκεκριμένη κατηγορία. Το «Cardigan» της Taylor Swift θα μπορούσε επίσης να προταθεί όπως και το «Stupid Love» της Lady Gaga ενώ θα μπορούσαμε να δούμε και το «Adore You» ή «Watermelon Sugar» του Harry Styles παρόλο που θα ταίριαζαν περισσότερο σε μια rock κατηγορία.

Ευχάριστη έκπληξη θα ήταν μια πιθανή υποψηφιότητα της Selena Gomez με το «Lose You to Love Me», τραγούδι που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του καταλόγου της αφού διακρίνεται για την ωριμότητα του. Η αγαπημένη των Grammy’s Kelly Clarkson θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει μια υποψηφιότητα για το «I Dare You».

 

  • POP DUO/GROUP PERFORMANCE

Σχεδόν ξεκάθαρη όχι μόνο η υποψηφιότητα αλλά και η νίκη στην συγκεκριμένη κατηγορία για τις Lady Gaga και Ariana Grande με το «Rain On Me». Το «Memories» των Maroon 5 και το «Savage» των Megan Thee Stallion ft. Beyonce, αν η ακαδημία το βρει αρκετά… εμπορικό, θα μπορούσαμε να τα δούμε υποψήφια. Άλλα τραγούδια που θα μπορούσαν να προταθούν είναι τα: «My Oh My» από Camila Cabello ft. DaBaby και «The Other Side» από Justin Timberlake και SZA.

H συνεργασία Taylor Swift και Bon Iver για το «Exile» θα μπορούσε να κάνει την εμφάνιση του στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αν η ακαδημία θελήσει φέτος να εισάγει και k-pop καλλιτέχνες στις λίστες των υποψηφιοτήτων τότε δε βρίσκουμε κάποιο λόγο να μην προταθεί και το «Dynamite» των BTS.

 

  • NEW ARTIST

Οι γυναίκες φαίνεται πως θα παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεκδίκηση του φετινού βραβείου πρωτοεμφανιζόμενου. Megan Thee Stallion, Doja Cat και Summer Walker θεωρούνται dead-locks για να προταθούν ενώ πολύ πιθανό να συναντήσουμε και τις Tones and IGabby Barrett και Ingrid Andress.

Φυσικά και τα αγόρια δε θα… παραδοθούν αμαχητί με τους Conan Grey και Rex Orange Country να παίζουν κι αυτοί δυνατά.

 

Ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε εσείς να δείτε υποψηφίους και να κατακτούν τελικά το βραβείο Grammy στις 31 Ιανουαρίου;

© 2020, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment