Ο 61ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision τελείωσε και μας χάρισε τον πιο πολιτικοποιημένο νικητή όλων των εποχών. Η Jamala για λογαριασμό της Ουκρανίας καθήλωσε το κοινό με το σπαρακτικό μοιρολόι της για την Κριμαία και τίτλο «1944» και στέφθηκε νικήτρια με 534 βαθμούς.
Για να δούμε όμως το χρονικό-θρίλερ αυτής της νίκης, καθώς μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο κανένας δεν μπορούσε να γνωρίζει τον νικητή. Το νέο σύστημα ανακοίνωσης της βαθμολογίας είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον και σε κρατάει σε εγρήγορση, ακόμα και μετά από 3 σχεδόν ώρες live μετάδοσης.
Μετά την παρουσίαση και των 26 συμμετοχών και την εξαιρετική εμφάνιση του Justin Timberlake, είχε έρθει η ώρα για την ανακοίνωση των βαθμών των κριτικών επιτροπών. Τα πρώτα λεπτά επικράτησε μια παγωμάρα τόσο στο Ericsson Globe Arena της Στοκχόλμης, όσο και στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ανάμεσα σε πίτσες, αναψυκτικά και σουβλάκια η κουβέντα άναψε καθώς ο τρόπος που ψηφίζουν οι εθνικές επιτροπές με αυτόν του κοινού απέχει παρασάγγας. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η συμμετοχή της Γερμανίας, καθώς η Jamie-Lee και το «Ghost» έλαβαν έναν μόλις βαθμό από την επιτροπή της Γεωργίας. Στην προτελευταία θέση, η Πολωνία με 7 βαθμούς: 3 από την Λιθουανία, 2 από το Αζερμπαιτζάν και μονάδες από Νορβηγία και Μαυροβούνιο. Η περίπτωση του Michal Szpak θα μας απασχολήσει αρκετά και αργότερα, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ανατροπή του φετινού διαγωνισμού σχετικά με την διπλή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η πολύ αγαπητή στους Eurofans συμμετοχή της Αυστρίας – το ρομαντικό υβρίδιο Brigitte Bardot/Mylene Farmer/Alizee – κατετάγη 24η στις επιτροπές με μόλις 31 βαθμούς. Στον αντίποδα τώρα, η Αυστραλία και η ερμηνεία της γλυκύτατης Dami Im σκαρφάλωσε εύκολα στην κορυφή με 320 βαθμούς, αφήνοντας την Jamala στην δεύτερη θέση με 109 βαθμούς διαφορά.
Ο χαριτωμένος Γάλλος εκπρόσωπος Amir και το feelgood «J’ai cherché» συγκέντρωσαν 148 βαθμούς, ενώ η εγκυμονούσα Ira Losco αποτέλεσε μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της βραδίας, καθώς ήρθε 4η στην ψηφοφορία των επιτροπών ανατρέποντας τα δεδομένα που ηθελαν την Μάλτα χαμηλά στα προγνωστικά. Το μεγάλο φαβορί Ρωσία συγκέντρωσε 130 βαθμούς και προσγειώθηκε ανώμαλα – συγκριτικά με τις προσδοκίες – στην 5η θέση, ενώ έκπληξη ήταν και η 6η θέση της Laura Tesoro για την funky συμμετοχή του Βελγίου που πλασαρίστηκε πολύ δυνατά, ενώ η είσοδος της στην 15άδα κρινόταν αμφίβολη μέχρι και πριν τον Τελικό.
Και ήρθε η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του televoting. Το σίγουρο είναι πως η Ρωσία θα τα είχε πάει πολύ καλύτερα, το ίδιο και κάποια κομμάτια που είχαν κάνει αίσθηση από τους 2 ημιτελικούς : Βουλγαρία, Αρμενία, Αυστρία και ο εντυπωσιακός Ούγγρος εκπρόσωπος οπωσδήποτε θα είχαν καλύτερη τύχη στην ψηφοφορία του κοινού.
Και έτσι έγινε!
Η Ρωσία δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί και ο Sergey Lazarev με την σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου και την σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού ήρθε πρώτος με 361 βαθμούς. Από κοντά, η συγκινητική Ουκρανία με 323 πόντους. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Πολωνία με 222 βαθμούς. Ναι, δεν είναι τυπογραφικό! Η Πολωνία κέρδισε την 3η θέση στο televoting, την ίδια στιγμή που στις επιτροπές βγήκε μόλις 25η. Τα αξιοπερίεργα της Eurovision!
Τέταρτη θέση για το υπέροχο «Sound of silence», ενώ 5η η συμμετοχή της Βουλγαρίας. Αρνητικό ρεκόρ για την όμορφη και καλλίφωνη Gabriela, η οποία δεν έπεισε άνθρωπο από τους καναπέδες με την ερμηνεία της και έλαβε το στρογγυλό 0 για την συμμετοχή της Τσεχίας, ενώ 3 χώρες από τις λεγόμενες Big5 ακολούθησαν στις τελευταίες θέσεις: 8 βαθμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο και από 10 για Ισπανία και Γερμανία.
Συμπέρασμα : οι χώρες που δεν συμμετέχουν στους ημιτελικούς και παιρνούν κατευθείαν στον Τελικό δύσκολα πλασάρονται ψηλά, με εξαίρεση – σχεδόν πάντα – τις διοργανώτριες. που παίρνουν και κάποιους ευχαριστήριους πόντους για την φιλοξενία.
Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τώρα, τα οποία και ανακοινώθηκαν κυριολεκτικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος της live μετάδοσης και ήταν το καινοτόμο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.
Η Jamala με το αληθινο, σπαρακτικό και άκρως πολιτικό «1944» συγκέντρωσε 534 βαθμούς – ρεκόρ για τον θεσμό και στέφθηκε η μεγάλη νικήτρια.
Η Dami Im και το μεγαλειώδες «Sound of silence» χάρισαν στην Αυστραλία την δεύτερη θέση στην δεύτερη μόλις συμμετοχή της. Κάτι μου λέει πως τα επόμενα χρόνια θα το πάρει, καθώς είναι αποφασισμένη και αυτό φαίνεται. Σε περίπτωση νίκης της νεοεισαχθείσας Αυστραλίας, ο διαγωνισμός δεν θα μεταφερθεί στην Ωκεανία, αλλά έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και η Γερμανία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για διοργάνωση του show στο Βερολίνο. Τρίτος και καταιδρωμένος – όπως είδαμε και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες – ο Sergey Lazarev με το «You are the only one». Ο Ρώσος popstar κατέφθασε στην Στοκχόλμη με αέρα νικητή, κάτι που συζητιόταν από τα Μέσα εδώ και μήνες. Το τραγούδι άρεσε πολύ – φάνηκε άλλωστε από το televoting – και η Ρωσία θέλει πολύ να κερδίσει τον διαγωνισμό, αλλά το pop ύφος δεν θα της φέρει τους μέγιστους βαθμούς από τις επιτροπές. Αν αλλάξει είδος και συνεχίσει τις καλές προσπάθειες, σίγουρα θα είναι μια από τις επόμενες νικήτριες, αφού τα τελευταία χρόνια φλερτάρει έντονα με την πρωτιά. Η Βουλγαρία έκανε την έκπληξη και έσπασε το φράγμα των 300 βαθμών και πέτυχε την καλύτερη θέση της (4η) στην ιστορία του διαγωνισμού με την Poli Genova και το χορευτικό «If love was a crime». Την πεντάδα συμπλήρωσε ο χαριτωμένος αλλά κάπως αδιάφορος Frans της διοργανώτριας Σουηδίας με 261 βαθμούς. Αξιοσημείωτη και η 8η θέση της Πολωνίας, η οποία οφείλει το πλασάρισμα της αυτό καθαρά και μόνο στις ψήφους του κοινού.
Ας δούμε πως κινήθηκαν μερικές ακόμα πολυσυζητημένες συμμετοχές :
Η Αρμενία με την εντυπωσιακή σε φωνή και εμφάνιση Iveta βρέθηκε στην τιμητική 7η θέση (7η στο κοινό, 10η στις επιτροπές).
Ο Donny Montell στην δεύτερη συμμετοχή του για την Λιθουανία κατέλαβε την 9η θέση με 200 βαθμούς (10ος στο televoting, 12oς στις επιτροπές).
Η Ιταλία δεν κατάφερε να πείσει με το «No degree of separation» και τερμάτισε 16η, ενώ Σερβία και Ουγγαρία προσγειώθηκαν ανώμαλα στις θέσεις 18 και 19 αντίστοιχα, παρά τα θετικά προγνωστικά.
Η Κύπρος με μια από τις καλύτερες συμμετοχές της τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσε 96 πόντους και ήρθε 21η, με το κοινό να την κατατάσσει 15η και τις επιτροπές 20η.
Η Γερμανία με μόλις 11 βαθμούς σε σύνολο «κατάφερε» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να τερματίσει τελευταία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυστηρή πολιτική της χώρας και όχι τόσο στα συμπαθητικά κομμάτια που επιλέγει για τον διαγωνισμό.
Στον πρώτο ημιτελικό τώρα, η Ρωσία αναδείχθηκε νικήτρια με 342 βαθμούς, αν και στις επιτροπές βγήκε δεύτερη με την Μάλτα να καταλαμβάνει την πρωτιά. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη ήταν η άτυχη, καθώς τερμάτισε 11η και έμεινε οριακά εκτός τελικού, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας κατετάγη 16η. Οι Argo έλαβαν 22 βαθμούς από το televoting (13οι) και 22 από τις επιτροπές (16οι) και με τους 44 βαθμούς βρέθηκαν στην 36η θέση της συνολικής κατάταξης των 42 συμμετοχών. Τελευταίος στον ημιτελικό και στην συνολική βαθμολογία ο Εσθονός Jüri Pootsmann με μόλις 24 βαθμούς.
Στον δεύτερο ημιτελικό, η Αυστραλία επικράτησε εύκολα συγκεντρώνοντας 330 βαθμούς. Ουκρανία, Βέλγιο, Λιθουανία και Βουλγαρία ξεπέρασαν τους 200 βαθμούς και προκρίθηκαν. Με 63 βαθμούς το νορβηγικό «Παγοθραυστικό» έπεσε σε παγόβουνο και κατέληξε 13ο, ενώ η τελευταία θέση ανήκε στην συμμετοχή της Ελβετίας με μόλις 28 πόντους.
Ένα – κατά πολλούς – άξιο και δίκαιο βραβείο για την Ουκρανία, η οποία σημειώνει την δεύτερη νίκη της μετά τον θρίαμβο της Ruslana το 2004.
Ραντεβού στο Κίεβο τον Μάιο του 2017 !
© 2016, Music Hunter Crew. All rights reserved.