Eurovision

EUROVISION 2018: Το Ισραήλ στην κορυφή του διαγωνισμού!

Written by Krikor Kevorkian

Ακόμη μία Eurovision πέρασε στην ιστορία πλέον…! Η Πορτογαλία φιλοξένησε και διοργάνωσε τον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού στην πρωτεύουσά της, τη Πορτογαλία! Με το σύνθημα “All Aboard” ο Πορτογαλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποδέχτηκε τι 43 φετινές αποστολές που κοινό στόχο είχαν τη πρωτιά! 

Μετά το πέρας των δύο Ημιτελικών, στις 8 και 10 Μαΐου, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε ο Μεγάλος Τελικός ο οποίος περιλάμβανε τρομερές εκπλήξεις! Παρουσιάστριες και για τρεις βραδιές ήταν οι Sílvia AlbertoDaniela RuahCatarina Furtado και Filomena Cautela με την τελευταία να έχει έντονη δράση και στο Green Room. Την ελληνική μετάδοση για λογαριασμό της ΕΡΤ – αξίζει να αναφερθεί – έκαναν ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και η Δάφνη Σκαλιώνη.

Η βραδιά του Τελικού ξεκίνησε στις 22:00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 02:15… Διαγωνίστηκαν συνολικά 26 συμμετοχές ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος με εκπρόσωπο την Ελένη Φουρέιρα! Η Ελλάδα δυστυχώς φέτος δεν κατάφερε να προκριθεί από την βραδιά του Πρώτου Ημιτελικού. Έτσι, για 2η φορά στην ιστορία του θεσμού, μετά τη πρώτη το 2016, η Ελλάδα παραμένει εκτός τελικού – λόγω μη πρόκρισης από τον Ημιτελικό! 

Αναλυτικά, οι συμμετοχές του Μεγάλου Τελικού ήταν:

(αναφέρονται με τη σειρά που εμφανίσθηκαν) 

01.  Ουκρανία – Mélovin – «Under the Ladder»
02.  Ισπανία – Amaia & Alfred – «Tu canción»
03.  Σλοβενία – Lea Sirk – «Hvala, ne!»
04.  Λιθουανία –  Ieva Zasimauskaitė – «When we’re old»
05.  Αυστρία –  Cesár Sampson – «Nobody but you»
06.  Εσθονία –  Elina Nechayeva – «La Forza»
07.  Νορβηγία – Alexander Rybak – «That’s How You Write a Song»
08.  Πορτογαλία – Cláudia Pascoal – «O Jardim»
09.  Ηνωμένο Βασίλειο – SuRie – «Storm»
10.  Σερβία – Sanja – Ilić & Balkanika – «Nova deca»
11.  Γερμανία – Michael Schulte – «You Let Me Walk Alone»
12.  Αλβανία – Eugent Bushpepa – «Mall»
13.  Γαλλία – Madame Monsieur – «Mercy»
14.  Τσεχία – Mikolas Josef – «Lie to me»
15.  Δανία – Rasmussen – «Higher Ground»
16.  Αυστραλία – Jessica Mauboy – «We Got Love»
17.  Φινλανδία – Saara Aalto – «Monsters»
18.  Βουλγαρία  – Equinox – «Bones»
19.  Μολδαβία – DoReDoS – «My Lucky Day»
20. Σουηδία – Benjamin Ingrosso – «Dance You Off»
21.  Ουγγαρία – AWS – «Viszlát nyár»
22.  Ισραήλ – Netta – «Τoy»
23.  Ολλανδία – Waylon – «Outlaw in ‘Em»
24.  Ιρλανδία –  Ryan O’Shaughnessy – «Together»
25.  Κύπρος – Ελένη Φουρέιρα – «Fuego»
26.  Ιταλία – Ermal Meta/Fabrizio Moro – «Non Mi Avete Fatto Niente»

Μεγάλο φαβορί για τη νίκη ήταν το Ισραήλ αφού η Netta με το “Toy” είχε καταφέρει να ενθουσιάσει τεράστια μερίδα του κόσμου από την ημερομηνία που ανακοινώθηκε η συμμετοχή της! Κάνοντας μια εκπληκτική εμφάνιση στη σκηνή του Altice Arena και δίνοντας 100% το είναι της, η Netta έδειξε ότι ήρθε μέχρι την Λισαβόνα για να σηκώσει την κούπα! Το ίδιο επιβλητική ωστόσο ήταν και η … δικιά μας Ελένη Φουρέιρα η οποία εκπροσωπώντας την Κύπρο, πραγματοποίησε μια καθηλωτική, ιδιαίτερα sexy εμφάνιση επί σκηνής τραγουδώντας και χορεύοντας το ehtnic/dance κομμάτι της “Fuego” μαγνητίζοντας κάθε βλέμμα και διεκδικώντας επάξια το πρώτο βραβείο του θεσμού.

Η μάχη της βαθμολογίας ήταν δύσκολη καθότι ο Τελικός της φετινής Eurovision περιλάμβανε τραγούδια από τα περισσότερα είδη της μουσικής, γεγονός που φαίνεται να άρεσε σε πολύ κόσμο. Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε κατά 50% από τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών ενώ το υπόλοιπο 50% από τη ψηφοφορία του κοινού μέσω τηλεφωνημάτων και αποστολών SMS. Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αρχικά, η κάθε χώρα αναλυτικά παρουσίασε την δεκάδα της με τις πρώτες βαθμολογίες να φαίνονται απευθείας στον βαθμολογικό πίνακα και τον εκάστοτε εκφωνητή να ανακοινώνει μόνο τους 12 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία παρουσίασε το βαθμολογικό κομμάτι των επιτροπών. Μεγάλη νικήτρια, ήταν η Αυστρία η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 271 βαθμούς, αφήνοντας στην 2η θέση τη Σουηδία με 253, το Ισραήλ στην 3η με 212, τη Γερμανία στην 4η με 204 και στην 5η την Κύπρο με 183 βαθμούς.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της ψηφοφορίας του κοινού. Η διαδικασία είχε ως εξής: οι παρουσιάστριες ανακοίνωναν το σύνολο των βαθμών που είχε λάβει η κάθε χώρα (π.χ. 30 βαθμούς) και ύστερα τη χώρα στην οποία αντιστοιχούσαν οι συγκεκριμένοι βαθμοί (π.χ. Γαλλία). Στον ήδη υπάρχοντα βαθμολογικό πίνακα, με τα αποτελέσματα της βαθμολογίας των επιτροπών, γινόντουσαν αυτόματα οι προσθαφαιρέσεις και έτσι είχαμε μια εικόνα για το που κυμαίνεται πάνω-κάτω σε βαθμολογία και θέση η κάθε χώρα. Η ανακοίνωση των βαθμών του κοινού, είχε επίσης θρίλερ καθότι παρακολουθήσαμε σε αρκετές χώρες αντίθετη άποψη κοινού και επιτροπών με το πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Σουηδίας, η οποία στις επιτροπές είχε τερματίσει 2η με 253 βαθμούς αλλά στο κοινό 23η με μόλις 21 βαθμούς! Ανάλογο παράδειγμα, αυτό της Αυστραλίας η οποία είχε τερματίσει στις επιτροπές 12η με 90 ενώ στο κοινό 26η και τελευταία με μόλις 9 βαθμούς.

Το τέλος της βαθμολογίας βρήκε στη πρώτη θέση το Ισραήλ (3ο στις επιτροπές / 1ο στο κοινό) που κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 529 βαθμούς αφήνοντας στην 2η θέση την Κύπρο με 436 βαθμούς (5ο στις επιτροπές / 2ο στο κοινό). Η Αυστρία τελικά, έλαβε την 3η θέση στο σύνολο ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από την Γερμανία και την Ιταλία. Στη τελευταία θέση βρέθηκε η συμμετοχή της διοργανώτριας Πορτογαλίας. Καθόλου καλά βαθμολογικά δεν τα πήγε ο Νορβηγός Alexander Rybak (15η θέση) ο οποίος το 2009 είχε κερδίσει με ρεκόρ βαθμολογίας τη πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Η Αυστραλία, η οποία συμμετέχει από το 2015 και βρίσκεται πάντα μέσα στη πρώτη βαθμολογική δεκάδα του τελικού, φέτος σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της, αφού τερμάτισε στην 20η θέση με 99 βαθμούς.

Ο τελικός βαθμολογικός πίνακας με τα αποτελέσματα της φετινής Eurovision!

Αυτή είναι η τέταρτη νίκη του Ισραήλ στην ιστορία της Eurovision, καθώς η χώρα έχει κερδίσει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν! Η πρώτη νίκη ήρθε το 1978 χάρη στον Izhar Cohen και τους Alphabeta και την μετέπειτα τεράστια επιτυχία “A Ba Ni Bi”, η δεύτερη την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1979 χάρη στην Gali Atari και τους Milk & Honey και την μπαλάντα “Hallelujah” ενώ η τρίτη νίκη ήρθε το 1998 χάρη στην ξεχωριστή Dana International και την επίσης τεράστια επιτυχία της “Diva”. Αν εξαιρέσουμε το βραβείο του 1979, θα προσέξει κανείς ότι το Ισραήλ κατακτά τη πρώτη θέση στη Eurovision κάθε είκοσι χρόνια (1978-1998-2018)! Άρα μήπως γνωρίζουμε ήδη τον μεγάλο νικητή της Eurovision 2038;!

Η Κύπρος φέτος με την 2η θέση της κατέρριψε το ρεκόρ της 5ης θέση που είχε λάβει τρεις φορές (1982, 1997 και 2004) και ήταν η καλύτερη της στην ιστορία του διαγωνισμού ενώ επίσης την καλύτερή της επίδοση βαθμολογικά πέτυχε και η Τσεχία, η οποία τερμάτισε στο σύνολο στην 6η θέση! Η καλύτερή της θέση μέχρι στιγμής ήταν η 25η στον διαγωνισμό του 2016!

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν ούτε από τον φετινό τελικό του διαγωνισμού! Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της SuRie που εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο, πήδηξε επάνω στη σκηνή ένας – πιθανότατα – Ρώσος ακτιβιστής αρπάζοντάς της το μικρόφωνο από τα χέρια για να απαιτήσει φωνάζοντας την ελευθερία από τους Ναζί-Βρετανούς δημοσιογράφους! Εμφανώς σοκαρισμένη η SuRie προσπάθησε να ολοκληρώσει όσο το καλύτερο δυνατόν την εμφάνισή της όταν απομακρύνθηκε ο εισβολέας από τους security της Αρένας, με το κοινό να την χειροκροτά θερμά για να την εμψυχώσει.

Πέρα από τις 26 διαγωνιζόμενες χώρες, στη σκηνή του Altice Arena έκαναν τις εμφανίσεις τους σπουδαίοι Πορτογάλοι – και μη – καλλιτέχνες στα πλαίσια της έναρξης και του διαλείμματος της βραδιάς. Αναλυτικά, εμφανίστηκαν η Ana Moura, η Mariza, οι Beatbombers, ο Salvador Sobral (ο νικητής του 2017),  ο δημοφιλής Βραζιλιάνος μουσικός Caetano Veloso, οι Branko & Sara Tavares (Eurovision 1994 / Πορτογαλία) και οι Mayra Andrade & Dino D’Santiago. Φυσικά, από την βραδιά δεν θα μπορούσε επίσης να λείψει η αναφορά στην πρώτη νικήτρια της Eurovision, Lys Assia η οποία στις 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη στην μεγάλη οικογένεια του διαγωνισμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, η στιγμή της αναφοράς ήταν άκρως συγκινητική για όλους…

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα των δύο Ημιτελικών! 

Πρώτος Ημιτελικός

Όπως βλέπουμε στον πίνακα, στις δύο πρώτες θέσεις τερμάτισαν και στον Πρώτο Ημιτελικό το Ισραήλ και η Κύπρος με 21 βαθμούς διαφορά! Στη 3η θέση τερμάτισε ο χαρισματικός Mikolas Josef από την Τσεχία ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από την Αυστρία και την Εσθονία! Σχεδόν οριακά, κατάφεραν να προκριθούν δύο από τα μεγαλύτερα φαβορί του Ημιτελικού, η Βουλγαρία (7η θέση) και η Φινλανδία (10η θέση) ενώ έκπληξη για πολλούς στάθηκε η πρόκριση της Αλβανίας αλλά και της Λιθουανίας, που ωστόσο ομολογουμένως είχαν άρτιες εμφανίσεις. Η Ελλάδα παρέμεινε στην 14η θέση με 81 βαθμούς χάνοντας φυσικά την ευκαιρία της συμμετοχής στον Μεγάλο Τελικό. Τελευταία στον Ημιτελικό, τερμάτισε η Ισλανδία η οποία συγκέντρωσε μόλις 15 βαθμούς. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, εκτός Τελικού έμεινε και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τερμάτισε 11ο με 94 βαθμούς. Δύο επίσης μεγάλα φαβορί στην κατηγορία των προκρίσεων από Ημιτελικό σε Τελικό ήταν η Αρμενία και το Βέλγιο, οι οποίες επίσης έμειναν εκτός…

Δεύτερος Ημιτελικός

Στη κορυφή του πίνακα σκαρφάλωσε η Νορβηγία, η οποία εμφανίστηκε και πρώτη στον Δεύτερο Ημιτελικό. Ο Alexander Rybak φαίνεται να κατάφερε να πείσει κοινό και επιτροπές και έτσι προκρίθηκε για τον Τελικό πολύ άνετα. Στην 2η θέση τερμάτισε η γειτονική της Νορβηγίας, Σουηδία ενώ τη πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσαν οι συμμετοχές των Μολδαβία, Αυστραλία και Δανία. Οριακά στον Τελικό προκρίθηκε η Σερβία – η οποία ήταν έκπληξη για πολλούς – και η Ουγγαρία, η οποία ρίσκαρε, συμμετέχοντας με ένα metal/rock κομμάτι. Η εμφάνιση ωστόσο των AWS έδειχνε ότι σίγουρα θα περάσει η χώρα στον Τελικό. Οριακά εκτός έμεινε η Ρουμανία, αφού δεν κατάφερε να περάσει για μόλις έξι βαθμούς! Όπως και στη περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν στον Πρώτο Ημιτελικό, έτσι και για τη Ρουμανία, αυτή είναι η πρώτη φορά που παραμένει εκτός τελικού. Το ίδιο ισχύει και για την Ρωσία, η οποία δεν έχει καταφέρει ποτέ να παραμείνει στον Ημιτελικό, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά αφού φαίνεται πως η Julia Samoylova και το “I Won’t break” δεν κατάφεραν να πείσουν και πολλούς. Τελευταία με 24 βαθμούς, τερμάτισε η Γεωργία.

Η EBU δίνει ραντεβού με την Ευρώπη για του χρόνου σε μια χώρα… εκτός Ευρωπαϊκής γης, στο Ισραήλ με πιο πιθανή πόλη διεξαγωγής του 64ου διαγωνισμού την Ιερουσαλήμ! Ευχόμαστε, και του χρόνου τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος να συμμετέχουν με εξίσου καλές συμμετοχές και τα αποτελέσματα για τη χώρα μας να είναι πιο ευχάριστα από φέτος! Goodnight Europe! See you next year, in Israel!

Πηγή Φωτογραφιών: eurovision.tv / Wikipedia / Music Hunter

© 2018, Krikor Kevorkian. All rights reserved.

About the author

Krikor Kevorkian

Leave a Comment