Specials

Birthday Special | Σήμερα ο βασιλιάς της pop Michael Jackson θα έκλεινε τα 65

music hunter
Written by Krikor Kevorkian

Φέτος, 25 Ιουνίου 2023, συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ήμερα που μάθαμε όλοι ότι ο Βασιλιάς της POP Michael Jackson μετακόμισε μόνιμα στην γειτονιά των Αγγέλων. Μία είδηση που σόκαρε όλη την υφήλιο καθώς κανείς δεν περίμενε τον τόσο σύντομο και ξαφνικό θάνατο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη. Αν ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 65 του χρόνια.

Ο Michael Joseph Jacksson, όπως είναι τα πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στη περιοχή Gary της Indiana των Η.Π.Α. Ήταν το 8ο από τα συνολικά 10 παιδιά μίας εργατικής-τάξης Αφρο-Αμερικανικής οικογένειας. Τα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής του πορείας ξεκινάνε το 1964 όταν μαζί με τα αδέρφια του Jackie, Tito και Jermaine δημιουργούν το συγκρότημα Jackson Brothers υπό την καθοδήγηση του πατέρα τους. Ένα χρόνο μετά στο συγκρότημα προστίθεται και ο νεότερος Marlon και η μπάντα υιοθετεί το όνομα Jackson 5! Μέχρι και το 1989 που παραμένουν μαζί, κυκλοφορούν 16 δίσκους και 51 singles γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία ενώ αρχική μέντοράς τους στέκεται η κορυφαία diva, Diana Ross!

Ωστόσο, το 1972, παράλληλα με το συγκρότημα, ο Michael αποφάσισε να ανοίξει τα δικά του, προσωπικά φτερά, κυκλοφορώντας τον δίσκο «Got to be there» σε ηλικία μόλις 15 ετών! Στις Η.Π.Α. ο δίσκος ξεπερνά τις 900.000 πωλήσεις και μία λαμπρή solo καριέρα για τον μικρό Michael ξεκινά… Ακολουθούν άλλοι 3 δίσκοι με σχετική επιτυχία μέχρι που το 1979 ήρθε ο 5ος δίσκος «Off the wall» ο οποίος ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως!

Το 1982 ο Michael κυκλοφορεί τον δίσκο «Thriller» από τον οποίον ξεχωρίζουν το ομώνυμο, το «Beat it», το «Billie Jean», το «The girl is mine» κ.α. Οι συνολικές πωλήσεις του δίσκου ξεπερνάνε τα 65 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ στις Η.Π.Α. το «Thriller» γίνεται 33 φορές πλατινένιο! Ο Michael Jackson έχει ήδη βαπτιστεί ως Βασιλιάς της Pop ενώ κάθε του συναυλία ή εμφάνιση έχει τρομακτική αποδοχή από τον κόσμο.

To 1983, ο Michael Jackson συμμετείχε στην επετειακή τηλεοπτική εκπομπή “Motown 25: Yesterday, Today, Forever” προς τιμήν της δισκογραφικής εταιρίας Motown στην οποία και άνηκε. Παρουσιάζοντας το “Billie Jean” ο Βασιλιάς της Pop έκανε ένα χορευτικό, το περίφημο moonwalk – με το χαρακτηριστικό περπάτημα προς τα πίσω – το οποίο κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού. Έκτοτε, το χορευτικό αυτό θεωρείται το σήμα κατατεθέν του…

Αρκετά χρόνια μετά, το 1987, κυκλοφορεί ο δίσκος «Bad» ο οποίος περιλαμβάνει τις τεράστιες επιτυχίες «Dirty Diana», «Smooth Criminal», «Bad», «The way you make me feel» κ.α. Ο δίσκος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, πουλώντας εκατομμύρια αντιτύπων σε όλο τον κόσμο ωστόσο δεν φτάνει τις πωλήσεις του «Thriller». Κάπου εκεί, ξεκινά και η εικονική μεταμόρφωσή του Jackson που απασχόλησε μεγάλη μερίδα κόσμου που ενώ τον αποδέχονται ως εκπληκτικό performer και τραγουδιστή, δεν τον στηρίζουν στην απόφασή του να αλλάξει το χρώμα του δέρματός του από μαύρο σε λευκό. Ωστόσο ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα δηλώνει σε συνεντεύξεις ότι είναι περήφανος αφρο-αμερικανός αλλά είχε διαγνωσθεί με Λεύκη, κάτι που δεν ήταν επιλογή του, αν και ο ίδιος είχε ήδη ξεκινήσει – σύμφωνα με τον βιογράφο του J. Randy Taraborrelli – τη λεύκανση του δέρματός του κυρίως για να προωθήσει τη καριέρα του. Όπως είχε κάνει και σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα και τη πλαστική μύτης η οποία οφειλόταν κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους.

Στα 90’s και ενώ έχει αποχωρήσει και επίσημα πλέον από το συγκρότημα Jackson 5 και έχει μεταμορφωθεί σε άλλον άνθρωπο (!!) ο Michael κυκλοφορεί τον δίσκο «Dangerous» (1991) από το οποίο μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το «Black or White». Ο δίσκος σημειώνει μεγάλη επιτυχία – όπως και οι προηγούμενοι – φτάνοντας μέχρι και την δεκαπλάσια πλατίνα στην Αυστραλία! Το 1995 κυκλοφορεί το greatest hits album του «HIStory: Past, Present and Future, Book I» από το οποίο ξεχωρίζουν και τα καινούργια «You are not alone», «Earth Song», «They don’t care about us», «Scream» και «Stranger in Moscow». Από εκεί και μετά, η πορεία του εμπορικά αρχίζει και φθείρεται καθώς οι δίσκοι του πλέον δεν ξεπερνάνε τις 10.000.000 συνολικά!!

Στις 25 Ιουνίου 2009 ο Βασιλιάς της Pop άφησε τη τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Los Angeles, υπό την επήρεια προποφόλης και βενζοδιαζεπίνης τα οποία του προκάλεσαν οξεία δηλητηρίαση! Ο προσωπικός του ιατρός Conrad Murray, που τον βρήκε στο σπίτι του, του χορήγησε τις πρώτες βοήθειες με την ελπίδα να τον σώσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα! Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη σε όλη την υφήλιο και φυσικά σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο. Σίγουρα όμως άφησε το δικό του στίγμα στην pop μουσική σκηνή και πάντα θα τον θυμόμαστε μια μέρα σαν αυτή.

© 2018 – 2023, Krikor Kevorkian. All rights reserved.

About the author

Krikor Kevorkian

Leave a Comment