Specials

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | 10 χρόνια χωρίς την Amy Winehouse

Written by Krikor Kevorkian

Δέκα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που η Amy Winehouse μας άφησε για την γειτονιά των αγγέλων… Εννιά χρόνια από την σοκαριστική είδηση που επιβεβαίωνε τον θάνατο της αγαπημένης σε πολλούς Βρετανής λευκής ερμηνεύτριας που τραγουδούσε με τη φωνή μαύρης αλλά και που έπασχε από κατάθλιψη και υπέφερε από χρήσεις ουσιών και αλκοόλ.

Η Amy Winehouse γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Λονδίνου στις 14 Σεπτεμβρίου 1983. Οι γονείς της είχαν Εβραϊκές και Ρωσικές ρίζες και χώρισαν όταν η Amy ήταν μόλις εννέα. Με παρότρυνση της γιαγιάς της αλλά και έχοντας επιρροές από την αγάπη του πατέρα της στον Frank Sinatra, η Amy ξεκίνησε να φοιτά στο Susi Earnshaw Theatre School παίρνοντας μαθήματα υποκριτικής, μουσικής και χορού ενώ μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο Sylvia Young Theatre School.

Από τα 14 της ξεκίνησε να παίζει κιθάρα ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα, στα 15 της, άρχισε να γράφει τα δικά της κομμάτια, πάντα επηρεασμένη από την jazz μουσική. Η ίδια λάτρευε τα γυναικεία συγκροτήματα των 60’s γι’ αυτό και ο μετέπειτα στυλίστας της, της βρήκε το στυλ με την αναγνωρίσιμη «σφηκοφωλιά» στα μαλλιά, τα 60’s style ρούχα και το make up α λα Κλεοπάτρα!

Ο πρώτος δίσκος της Amy Winehouse κυκλοφόρησε το 2003, όταν η ίδια ήταν μόλις 20 ετών. Με γενικό τίτλο «Frank» (προφανές η αγάπη της και η επιρροή της από τη μουσική του Frank Sinatra), ο δίσκος περιλάμβανε 13 τραγούδια από τα οποία τα 11 γράφτηκαν όλα για την ίδια την Amy (μάλιστα η ίδια ήταν συνδημιουργός τους). Τα άλλα δύο ήταν διασκευές παλαιότερων τραγουδιών. Οι πωλήσεις του δίσκου δεν ήταν άσχημες – ειδικά για ένα ντεμπούτο δίσκο μιας καινούργιας ανακάλυψης – αγγίζοντας στην Βρετανία τα 1.000.000 αντίτυπα ενώ στην Ευρώπη ο δίσκος ξεπέρασε τις 2.000.000 πωλήσεις. Η ίδια η Winehouse ωστόσο δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένη.

Σε συνέντευξή της το 2004 δήλωσε – μεταξύ άλλων – «Υπάρχουν στιγμές πολύ πικρές με αυτόν τον δίσκο. Ποτέ μου δεν τον άκουσα ολόκληρο και δεν τον έχω καν στο σπίτι μου. Το marketing ήταν τόσο μπερδεμένο και η προώθησή του αισχρή. Είναι απογοητευτικό να νιώθεις ότι δουλεύεις με καλούς αλλά ηλίθιους ανθρώπους».

Τον Μάη του 2006 τα demo των νέων της τραγουδιών «You Know I’m no Good» και «Rehab» άρχισαν να ακούγονται στο Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό East Village Radio στις εκπομπές του Mark Ronson. Ο Ronson συμμετείχε στην σύνθεση μερικών κομματιών και στην παραγωγή του δεύτερου δίσκου της Winehouse που τελικά κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2006 υπό τον γενικό τίτλο «Back to Black» με 11 ολοκαίνουργια τραγούδια να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν! Ο δίσκος τον Γενάρη του 2007 έφτασε στο #1 των Βρετανικών charts και παρέμεινε εκεί για δύο εβδομάδες ενώ στις Η.Π.Α. έφτασε στη θέση #7 της λίστας Billboard 200!

Οι πωλήσεις του «Back to Black» στην Αγγλία ξεπέρασαν στο σύνολο τα 1.850.000 αντίτυπα κάνοντας τον έτσι ως τον πιο εμπορικό Βρετανικό δίσκο του 2007! Επιτυχία γνώρισαν τα κομμάτια «Back to black», «You know I’m no Good», «Rehab», «Love is a losing game» και «Tears dry on their own». Τον Νοέμβρη του 2007 ο δίσκος επανακυκλοφόρησε με κάποια νέα κομμάτια μέσα, εκ των οποίων και το «Valerie», μια διασκευή του τραγουδιού του συγκροτήματος The Zutons που έκανε η Winehouse μαζί με τον Ronson και που συμπεριλήφθηκε και στον δίσκο του δεύτερου «Versions». Η διασκευή γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και έφτασε στο #2 των Βρετανικών charts! Γενικά, το κομμάτι παρέμεινε σε διάφορες υψηλές θέσεις στο Top20 για 19 συνεχόμενες εβδομάδες…

Το αστέρι της Winehouse είχε αρχίσει να λάμπει για τα καλά, ωστόσο η πολυτάραχη και περίεργη προσωπική της ζωή, μοιάζει να επισκίαζε όλη αυτή την επαγγελματική λάμψη! Ήδη από το 2005 είχε θέματα αλκοολισμού και χρήσης ουσιών, γεγονός ωστόσο που βοηθούσε πολύ τα media στην προβολή της.

Στα μέσα του 2006, η Winehouse χάνει τη γιαγιά της την οποία αγαπούσε υπερβολικά και πέφτει σε κατάθλιψη βρίσκοντας παρηγοριά στα ναρκωτικά και στο ποτό, που σε συνδυασμό με την απότομη απώλεια βάρους, χαλάνε στο 100% την ιδιαίτερη εικόνα της. Οι paparazzi δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες της σε κατάσταση μέθης, ξεμαλλιασμένη και με άθλια ρούχα ντυμένη ενώ η μία συναυλία ακυρώνεται μετά την άλλη με δικαιολογία την «κούραση και εξάντλησή» της. Η δισκογραφική της εταιρία Island Records αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για μία διαφημιστική εκστρατεία στην Αμερικανική αγορά ενώ στα τέλη του 2008 η ίδια εισάγεται σε πρόγραμμα θεραπείας και αποτοξίνωσης διάρκειας δύο εβδομάδων.

Κατά καιρούς η Amy ηχογραφούσε και έγραφε τραγούδια τα οποία όμως δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν. Μέχρι και τις αρχές του 2011, έκανε κάποιες συναυλίες σε διάφορες χώρες οι οποίες όμως δεν ήταν άκρως επιτυχημένες κυρίως λόγω της κακής ποιότητας που είχε η ίδια στη φωνή και την εμφάνισή της. Το αποκορύφωμα ήταν η συναυλία του Βελιγραδίου στις 18 Ιουνίου 2011 κατά τη διάρκεια της οποίας η ίδια βρισκόταν σε πλήρης μέθη ξεχνώντας – όπως είναι λογικό – το όνομα της πόλης, τους στίχους των τραγουδιών της και τα ονόματα των μουσικών της! Επόμενοι σταθμοί στη περιοδεία της ήταν η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο ακυρώθηκαν. Στις 21 Ιουνίου 2011 η ομάδα της ανακοίνωσε απόσυρση της περιοδείας «μέχρι η Winehouse να κριθεί ιατρικώς υγιής για να συνεχίσει τη δουλειά της». Τελευταία δημόσια εμφάνιση της Amy ήταν στις 20 Ιουλίου 2011 στον συναυλιακό χώρο Roundhouse όπου και βρέθηκε για να στηρίξει τη βαφτιστήρα της Dionne Bromfield όπου τραγουδούσε με το συγκρότημα The Wanted! Μόλις τρεις ημέρες μετά, η Amy Winehouse άφησε τη τελευταία της πνοή, στο σπίτι της…

“…Οι paparazzi δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες της σε κατάσταση μέθης, ξεμαλλιασμένη και με άθλια ρούχα ντυμένη….”

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τον θάνατό της ήταν ο σωματοφύλακάς της ο οποίος ήταν συνέχεια μαζί της εκείνη τη μέρα. Μέχρι και μία ώρα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, η Amy Winehouse, σύμφωνα με τις δηλώσεις του σωματοφύλακα, γελούσε, έβλεπε τηλεόραση και άκουγε μουσική. Ωστόσο, ο ίδιος είχε την υποψία ότι ήταν κάπως μεθυσμένη αν και γενικά τον τελευταίο καιρό έπινε πολύ λίγο. Μία ώρα σχεδόν μετά, και αφού η τραγουδίστρια, είχε πέσει για ύπνο, ο σωματοφύλακας πήγε να ελέγξει την κατάστασή της και ήταν τότε που συνειδητοποίησε ότι δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμούς. Σχεδόν αμέσως, δύο ασθενοφόρα έφτασαν έξω από την κατοικία της τραγουδίστριας όπου γιατροί επιβεβαίωσαν τις υποψίες θανάτου.

Οι έρευνες του θανάτου της Winehouse δημοσιεύτηκαν στις 26 Οκτωβρίου 2011 εξηγώντας ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ που υπήρχε στο σώμα της άγγιζε σε ποσοστό το 0,416%, δηλαδή περισσότερο από πέντε φορές το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της, οι ακούσιες συνέπειες αυτών των δυνητικά θανατηφόρων επιπέδων ήταν ο αιφνίδιος θάνατος της.

Ο συνεργάτης της, Mark Ronson είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του ότι η Winehouse φλέρταρε εκείνη την περίοδο με τον θάνατο διότι είχε φτάσει στα 27 της χρόνια και θα ήθελε – όπως του έλεγε – να πεθάνει τότε για να τη βάλουν στη λίστα «Club 27» που περιλαμβάνει θρύλους της μουσικής που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους μόλις χρόνια κυρίως λόγω χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ. (στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως o Jim Morrison, η Janis Joplin, ο Jimi Hendrix, ο Kurt Cobain και αρκετοί άλλοι.)

Η Amy Winehouse σίγουρα έχει στιγματίσει τη παγκόσμια μουσική βιομηχανία με τη φωνή και τα τραγούδια της, παρά τα μόλις δύο albums της. Η φωνή της και η παρουσία της λείπουν αφάνταστα εδώ και οχτώ χρόνια, από τότε δηλαδή που αποφάσισε να την ακούμε μόνο μέσω δίσκων και όχι ζωντανά….

Long Live Amy.

You are so missed!

© 2020 – 2021, Krikor Kevorkian. All rights reserved.

About the author

Krikor Kevorkian

Leave a Comment