Specials

10+1 ακυκλοφόρητες/ ανέκδοτες και σπάνιες ηχογραφήσεις

Η δισκογραφία ενός καλλιτέχνη δεν χαρακτηρίζεται μονάχα από τα single ή τους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει, αλλά και από τα μουσικά κομμάτια που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Είτε γιατί δεν… “χωρούσαν” σε κάποιο άλμπουμ, είτε επειδή έμειναν ξεχασμένα και κλειδωμένα σε κάποιο συρτάρι κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που ηχογράφησαν τραγούδια αλλά ποτέ δεν τα συμπεριέλαβαν σε κάποια δισκογραφική δουλειά τους. Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι να γνωρίσουμε και να ακούσουμε μερικά από αυτά.

Ξεκινώντας από την εγχώρια δισκογραφία, μια από τις τραγουδίστριες που δεν κυκλοφόρησε κάποιες από τις ηχογραφήσεις της είναι η γνωστή σε όλους μας Γλυκερία. Στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάτμου τον Σεπτέμβρη του 2006, η τραγουδίστρια ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά θρησκευτικά τραγούδια. Μεταξύ των “Η ζωή εν τάφω”, “Άξιον Εστί” και άλλους ύμνους ερμήνευσε και το “Κύριε των δυνάμεων“, το οποίο μέχρι και το 2018 παρέμενε ανέκδοτο.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος πορεύτηκε και η Χάρις Αλεξίου με την ηχογράφησή της στο τραγούδι “Αγριολούλουδο“. Ένα από τα πιο θρυλικά τραγούδια του Πυθαγόρα ηχογραφήθηκε το 1970 με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη και της Πίτσας Παπαδοπούλου. Πολλά χρόνια μετά είχαμε την ευκαιρία να το ακούσουμε δια στόματος της Χάρις Αλεξίου. Το “Αγριολούλουδο” συμπεριλήφθηκε σε CD με τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις που συνοδεύει τη βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου ”Η ζωή και τα τραγούδια μου“. Ωστόσο, αποτελεί μέχρι και σήμερα μια σπάνια επανεκτέλεση από τη φωνή της Χάρις Αλεξίου.

Στο χορό των ανέκδοτων ηχογραφήσεων μπήκε και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με τους Νίκο και Τίμων Μωραϊτόπουλου για τον δίσκο “Στου χρόνου το σφαγείο”. Σε αυτό το άλμπουμ η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμήνευσε το “Η νύχτα η Σαλονικιά“. To τραγούδι όπως και ολόκληρος ο δίσκος δεν επανεκδόθηκε ποτέ σε CD, καθιστώντας έτσι το κομμάτι μια σπάνια ηχογράφηση από την τραγουδίστρια.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις χιλιο- τραγουδισμένες πόλεις της Ελλάδας. Πολλοί συνθέτες και τραγουδιστές έχουν γράψει και τραγουδήσει για αυτή και τις ξεχωριστές ομορφιές της. Σε αυτή την ομάδα καλλιτεχνών προστέθηκαν και οι Παναγιώτης Αποστολίδης και Γ. Κοτσώνης που συνέθεσαν το ομώνυμο τραγούδι. Το “Θεσσαλονίκη” ηχογραφήθηκε το 1997 με τις φωνές του Πασχάλη Τερζή και ενός λαϊκού τραγουδιστή ονόματι Μανώλης Σαμαράς. Το σπάνιο σε πολλούς κομμάτι κυκλοφόρησε από την εταιρεία “Άποψη” στο άλμπουμ του τραγουδιστή “Οδός Επταπυργίου”.

Το 1986 η CBS κυκλοφόρησε έναν δίσκο που περιλάμβανε τραγούδια νέων δημιουργών. Το περιοδικό της εποχής “Και” είχε διοργανώσει έναν διαγωνισμό νέων δημιουργών και οι καλύτερες συνθέσεις συμπεριλήφθηκαν στο “Αναφορές και σχήματα με νέους δημιουργούς”. Ανάμεσα στα βραβευμένα κομμάτια βρισκόταν και το “Παπαγαλάκι” της Αρλέτα, που αποτελεί μια… σπάνια μπαλάντα από τη δισκογραφία της τραγουδίστριας.

Προχωρώντας εκτός συνόρων, υπάρχουν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που είτε δεν κυκλοφόρησαν ποτέ κάποια τραγούδια τους, είτε τα ακούμε πολύ σπάνια από αυτούς. Ένα από αυτά τα ονόματα είναι οι Black Sabbath. To αγγλικό συγκρότημα της ροκ ηχογράφησε το 1979 το “Ηeaven and Hell“. Eκείνη την περίοδο είχαν ηχογραφήσει το κομμάτι αυτή τη φορά με τον Geoff Nicholls στο μπάσο. H ζωντανή επανεκτέλεση είχε μείνει για χρόνια ακυκλοφόρητη μέχρι το 2021, όπου και η εκδοχή ακούστηκε στην επανακυκλοφορία του “Heaven and Hell”.

Ένα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια της λίστα μας ανήκει στον Jim Hendrix. Αναφερόμαστε στο “Ezy Ryder” που ερμήνευσε στην εμφάνισή του με τη μπάντα του την τελευταία μέρα του 1969 στο Fillmore East της Νέας Υόρκης. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο box set “Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts”.

Pink Floyd κυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 2019 το box set ονόματι “The Later Years”. Στην ανανεωμένη έκδοση των 18 disc- set, το συγκρότημα συμπεριέλαβε και μια ανέκδοτη εκτέλεση του 1994 από τον δίσκο τους “The Division Bell”. Πρόκειται για μια early version στουντιακής ηχογράφησης του “High Hopes“.

Το 2018 οι Beatles προχώρησαν στην επανέκδοση του περίφημου άλμπουμ τους “The White Album” σε διπλό LP και σε deluxe boxset. Ανάμεσα στα τραγούδια της πολυτελούς έκδοσης παρατηρεί κανείς μια ακουστική εκδοχή του “While My Guitar Gently Weeps“. Η μορφή αυτή του κομματιού είχε ηχογραφηθεί τον Ιούλιο του 1968 με τον George Harrison στην κιθάρα και τον Paul McCartney στο πιάνο. Η επανεκτέλεση παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ανέκδοτη.

Μια σπάνια και ανέκδοτη ηχογράφηση ήρθε στο φως το 2018 από το συγκρότημα Radiohead. Ένα μικρό απόσπασμα του “Come To Your Senses” έχει ακουστεί σε ένα soundcheck του γκρουπ πριν από μια εμφάνισή του στο Greek Theatre του Berkley τον Ιούνιο του 2006. Το κομμάτι δεν κυκλοφόρησε ποτέ επισήμως από το συγκρότημα και ήρθε στο προσκήνιο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Φτάνοντας στο τέλος της λίστας μας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αδικοχαμένη Amy Winehouse. Σε ηλικία μόλις 17 ετών η άγνωστη -μέχρι τότε- Amy Winehouse είχε ηχογραφήσει ένα τραγούδι- demo των Gil Cang και James Mc Millan, στην προσπάθειά της να ενταχθεί σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. To “My Own Way” ηχογραφήθηκε το 2001 και παραμένει ακυκλοφόρητο όλα αυτά τα χρόνια.

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment